Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT konfronterar unga västeråsare med obehaget att svara på ett telefonsamtal. På bilden Josef Samen, Emma Bauer och Elma Muratovic. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Här gör SVT det obehagliga – ringer upp unga på telefon

Uppdaterad
Publicerad

Många känner obehag för att ringa och ta emot telefonsamtal. Så kallad telefonskräck är särskilt vanligt bland unga mellan 18 och 29 år, enligt en ny undersökning.

– Läskigt när man inte vet vem som ringer, säger 17-åriga Emma Bauer.

Var tredje tillfrågad och varannan ung, mellan 18 och 29 år, känner obehag för att prata i telefon. Detta enligt en undersökning av Kantar Public som har genomförts på uppdrag av ett svenskt telefonbolag.

De unga som SVT pratar med vid Mälardalens universitet har inte för vana att svara när ett okänt nummer ringer dem. I stället har de olika strategier för att kolla upp vem det är. Flera känner också oro för att ringa, om det är en okänd person som svarar.

Om obehaget ställer till problem i vardagen kallas det för telefonskräck, något som är välkänt i forskning och som kan botas.

I klippet: SVT har tagit telefontempen på några unga – så känns det när vi ringer upp.

3 frågor om: Telefonskräck – därför ökar det

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sociologen Jonas Stier på MDU svara på tre frågor om telefonskräck. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT
  • Undersökningen är utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Halebop i november 2022. Ytterligare en undersökning med liknande resultat har utförts av Vimla 2020.
  • Den visar att unga är överrepresenterade när det kommer till att känna obehag att ringa och svara i telefon. I åldrarna 18-29 upplever 48 procent av de intervjuade någon typ av telefonskräck. 
  • 58 procent av de unga kvinnorna i undersökningen att de känner obehag att ringa, jämfört med 40 procent av de unga männen.
  • De som känner minst obehag att ringa och svara i telefon är de äldsta i undersökningen. Av de intervjuade i åldrarna 65-79 är det enbart 14 procent som känner obehag.
  • Baseras på 1 068 intervjuer med en slumpmässigt rekryterad grupp svenskar.

Källa: Kantar Sifo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.