Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hör ovärdiga resonemang om vildsvin”. Följ med till Grimsö och se hur Petter Kjellander, professor vid Institutionen för ekologi på SLU, och hans kollegor forskar om vildsvin. Foto: Fredrik Björkholm/SVT & SLU

Petters forskning viktig i kampen mot svinpesten – fångar in vildsvin och kartlägger rörelsemönster

Uppdaterad
Publicerad

Sedan fem år tillbaka forskar Petter Kjellander om vildsvins påverkan på biologisk mångfald. Experimenten fokuseras bland annat på vildsvinens bök och rörelsemönster.

– De är intelligenta djur och oerhört fascinerande djur på många sätt. Men på fel ställe kan de ställa till med kostsamma skador, säger Petter Kjellander, professor vid Institutionen för ekologi på SLU.

Längs en skogsväg i Grimsö står en vildsvinsfälla utplacerad i syfte att fånga in och kartlägga vildsvin. Genom åren har cirka 25 vildsvin märkts med sändare i närområdet.

Forskningen om vildsvinens rörelsemönster kan komma att bli användbar i arbetet med att hämma spridningen av afrikansk svinpest.

Afrikanska svinpestutbrottet

– Eftersom Grimsö ligger nära Fagersta så kan ”våra” svin rimligtvis likna de i Fagersta. På så vis kan kunskaper om våra djurs hemområdesstorlekar användas, säger Petter Kjellander.

Enligt Petter kan forskningen också bidra med att förstå vilka ekologiska inverkningar vildsvinen genererar.

– Det känns lite tråkigt att bara se på vildsvin som ett skadedjur – att de är som råttor som ska bort. Jag har full förståelse för jordbrukets kostnader, och det motiverar också vår forskning i stor utsträckning. Men generellt sett så ogillar jag när man ser på vilda djur som skadedjur.

I klippet: Följ med till Grimsö och se hur Petter och kollegorna forskar

Tre frågor om: Vad händer om svinpesten inte stoppas?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar SLU-forskaren Peter Kjellander på tre frågor om vildsvinens roll i naturen och hur han ser på deras framtid i Sverige. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet