Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar SLU-forskaren Peter Kjellander på tre frågor om vildsvinens roll i naturen och hur han ser på deras framtid i Sverige. Foto: SVT

Tre frågor om: Vildsvinens roll och framtid i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om den afrikanska svinpesten inte kan stoppas? Vad gör vildsvinen egentligen för nytta? Det har SVT frågat vildsvinsexperten Petter Kjellander.

På ett forskningscenter vid Grimsö i Lindesbergs kommun forskar Petter Kjellander som är professor på Institutionen för ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Sedan 2018 har han forskat om vildsvin och dess påverkan på naturen.

I och med utbrottet av afrikansk svinpest i Västmanland har hans forskning blivit högaktuell.

Afrikanska svinpestutbrottet

I veckan gick LRF Uppsala ut med att de vill skjuta nästan alla vildsvin i Sverige. När SVT frågade Petter Kjellander om det skulle gå att utrota alla vildsvin är han bestämd.

– Det känns helt orealistiskt. Med den jaktetik vi har i dag skull det inte gå att utrota vildsvinen. Det skulle kräva politiska beslut och strida mot konventioner vi skrivit på – man får inte utrota arter som har juridisk hemortsrätt.

I klippet ovan svarar han på tre frågor om vildsvinens roll i naturen och hur han ser på deras framtid i Sverige.

Petters forskning viktig i kampen mot svinpesten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hör ovärdiga resonemang om vildsvin”. Följ med till Grimsö och se hur Petter Kjellander, professor vid Institutionen för ekologi på SLU, och hans kollegor forskar om vildsvin. Foto: Fredrik Björkholm/SVT & SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet