Mehrdad Darvishpour är projektledare och universitetslektor i socialt arbete vid MDH. Foto: TT / Mälardalens Högskola

Forskning för ökad inkludering av nyanlända

Publicerad

Ett forskningsprojekt startar på MDH som vill ge bättre förutsättning för nyanlända ungdomars integration i samhället. Bland annat ska man jämföra integrationsmöjligheterna om man bor på ett HVB-hem eller i en familj.

Under fyra års tid hoppas forskare vid Mälardalens högskola, MDH, att följa ett fyrtiotal nyanlända pojkar och flickor mellan 15 och 18 år bosatta i Västmanland och i Sörmland.

Fokus ska ligga på integration och jämställdhet.

– Till skillnad mot tidigare forskning inom området vill vi nu lyfta fram barnen och ungdomarnas perspektiv, höra deras röster och ta del av deras upplevelser, säger Mehrdad Darvishpour, projektledare och universitetslektor i socialt arbete vid MDH, i ett pressmeddelande.

Ska titta på boendesituation

Bland annat kommer de undersöka om det finns några skillnader beroende på ungdomarnas boendesituation.

– Vi vill få kunskap om både framgångsfaktorer och hinder för integration inom områdena hälsa, skolutveckling, etablering på arbetsmarknaden, bostadsförhållanden och jämställdhetsutveckling, säger Mehrdad Darvishpour.

MDH kommer försöka se om det finns någon skillnad mellan hur nyanlända barn integreras i samhället beroende på hur man bor. Om man lever tillsammans med sin familj som lever tillsammans med sin familj, jämfört med ensamkommande barn som bor i HVB-hem, i svenska familjehem eller hos familjer med utländsk bakgrund.

Tänkt att pågå i fyra år

Forskarna hoppas att resultaten ska bidra till att underlätta ungdomarnas integration och skapa bättre förutsättningar till en lyckad inkludering i samhället.

Det första delprojektet kommer att avrapporteras i slutet av året. Om projektet får fortsatt finansiering är planen att forskningen kommer att pågå under ytterligare tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.