Foto: TT

Förslaget: Ryttare borde plocka upp hästbajset

Publicerad

När hästar bajsar på kommunens vägar och motionsslingor borde ryttarna eller kuskarna vara skyldiga att plocka upp det – det anser Christer Filipsson och Lennart Skansfors (M) i Norberg.

De har lämnat in ett medborgarförslag om att bajset, som de anser både är otrevligt och en trafikfara, ska bort.

– Vi är ute och går mycket, och det är i flera år att man har irriterat sig på stora höga med hästskit. Har man då hundar kastar de sig på skiten och äter av det. Det finns en kultur att har man hund ska man plocka upp skiten – men det verkar inte gälla hästar, säger Christer Filipsson.

Han och Lennart Skansfors vill att Norbergs kommun för in i sina lokala ordningsbestämmelser att hästbajset måste plockas upp. Liknande bestämmelser finns redan i flera kommuner i Sverige – bland annat i Vännäs, Hjo och Norrköping – men inte i Norberg.

– Det framgår inte vilka sanktionerna är, men det finns iallafall ett förbud, säger Christer Filipsson.

”Det är stora högar”

Ryttare undviker ju helst att rida i tätbebyggt område – hur stort är problemet egentligen?

– Ridning av hästar får i Norberg inte ske på motionsslingor, men man har gjort undantag för Skallberget, och den är ganska lång. Problemet är stort i närheten av ridanläggningar. Det är inga småhögar, utan det är ju stora högar.

Hur ska det gå till i praktiken?

– Det finns olika sätt. Polishästar har ju blöjor på sig. Eller så får man helt sonika kliva av och slänga ner det i diket. Man kanske kan ha en liten skyffel med sig, säger Christer Filipsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.