Se bilderna som västeråsarna ska få tycka till om i klippet ovan. Foto: AGarkitekter

Förslaget: Så ska nya polishuset i Västerås se ut

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget på hur nya polishuset i Västerås ska se ut är nu klart – och det är dags för Västeråsarna att få tycka till. Förutom ett nytt polishus planeras även för ett häkte.

För ganska precis ett år sedan stod det klart att ett nytt polishus ska byggas vid korsningen Björnövägen/Kungsängsgatan i Västerås.

Sedan i våras har arbetet med utformningen pågått och nu går planeringen än mer framåt, när byggnadsnämnden på torsdagen beslutade att den nu färdiga detaljplanen ska ut på samråd. Det betyder att invånarna och myndigheter i Västerås ska få tycka till.

Polishus och häkte

Förslaget innebär att ett polishus på cirka 47 000 kvm kan byggas på området, med tillhörande häkte och med parkeringsmöjligheter både i ett parkeringsgaraget med plats för 130 fordon och under mark.

Byggnaderna föreslås vara mellan två och nio våningar.

Det nya polishuset planeras för cirka 650 anställda.

Träningsanläggning ska rivas

Den träningsanläggning som ligger på platsen kommer att rivas för att ge plats för det nya polishuset, som beräknas stå klart till årsskiftet 2023/2024.

Detaljplanen kommer vara ute på samråd mellan den 11 januari och 8 februari 2021.

Se i klippet hur det nya polishuset planeras se ut och var det kommer att ligga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.