Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Faunapassagen i centrala Västerås- nu vandrar fisken upp i Svartån för första gången på 130 år. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Nu vandrar fisken fritt upp i Svartån – första gången på 130 år

Publicerad

Nu börjar man se resultaten av det stora bygget av faunapassagen i Västerås. Redan har många fiskar passerat och nu väntar en intensiv period.

Det är nu under april och maj som många fiskarter söker sig upp i åar och vattendrag för att leka. Och i och med faunapassagen i centrala Västerås är det första gången sedan 1891 som fisken kan ta sig längre upp i Svartån, förbi turbinbron. Och nu kan man alltså se om passagen verkligen fungerar som den ska.

– Nu ser vi att fiskarna börjar vandra upp i Svartån och de senaste veckorna har det hänt mycket, säger Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås Stad.

Aspen på gång upp

Aspen är en av målarterna för projektet, den är rödlistad och förhoppningen är att få upp många aspar genom passagen så den kan leka uppströms i Svartån.

– Vi har i dagarna sett flera väldigt stora aspar som passerat fiskkameran, faktiskt de största asparna jag sett hittills i någon fiskräknare, en hona på 95 cm och en på 85 cm och det är otroligt glädjande, säger Johan Lind som är projektledare på Mälarenergi.

Hittills har 5-10 aspar passerat, och speciellt de stora honorna som går upp och leker är otroligt viktiga för beståndet i Mälaren i och med den stora mängd rom och sen fiskyngel de kan generera.

Se fiskarna simma upp

Man kan följa livet i fiskvägen genom en hemsida där filmer på jätteasparna och andra förbisimmande fiskar finns. Hittills har, förutom aspen, även mört, gädda och flodnejonöga synts på filmerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer