Foto: Caroline Slotte/SVT

Första pridefestivalen i Fagersta anordnas i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Tanken om att anordna en pridefestival hade funnits länge, men det var inte förrän i januari i år som tankarna blev till verkliga planer.

Idén om en pridefestival kom till sommaren 2018, när arrangörerna besökte varsin pridefestival. I januari tog Mohammed Rabia kontakt med Carina Fredriksson och berättade om sin idé. Nu är planeringen i full gång, och arrangörerna är förväntansfulla inför Fagersta Pride.

– Antingen blir det en flipp eller en flopp. Vi hoppas på en flipp. Vem vill inte ha mer kärlek i sitt liv? När vi sökte tillstånd för festivalen skrev vi 600 personer, men nu känns den siffran liten. Det ska bli flera, säger Carina Fredriksson som också är en av arrangörerna.

Innehållet: Picknick, musik och parad

Pridefestivalen kommer att bestå av bland annat en picknick, musik, olika tal och en prideparad.

– Vi vill att Fagerstaborna ska få gå loss och bjuda på sig själva, berättar Mohammed Rabia.

Fagerstaborna ska få komma varandra närmare

En undertext för festivalen är “Våga komma närmare” som innebär att människor ska våga komma närmare den de möter, acceptera varandra och våga lyfta blicken, få ögonkontakt och säga hej.

– Fagerstaborna ska få sluta upp och komma närmare varandra, vilket de redan gör. Nu vill vi visa alla andra att det är sådana vi är innerst inne, berättar Carina Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.