• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite större frihet än i andra val”. Förstagångsväljaren Alva Gunnar ser frågorna och kandidaterna som viktigare än partierna i EU-valet. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Alva, 19, inför EU-valet: ”Röstar efter viktigaste frågan”

Uppdaterad
Publicerad

För många unga blir EU-valet i juni första gången de får rösta. SVT har pratat med förstagångsväljare på Hitachigymnasiet i Västerås – och flera är peppade.

– Det kan gälla vår framtid 30 år framöver, säger 19-åriga Alva Gunnar.

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Ett val som historiskt sett har ett lägre valdeltagande än det svenska riksdagsvalet, framförallt bland ungdomar.

SVT besökte Hitachigymnasiet i Västerås, dit elevkåren hade bjudit in partiernas ungdomsförbund. Och passade på att fråga förstagångsväljare varför de tror att ungdomar röstar i lägre utsträckning i EU-valet.

EU-val 2024

– Jag tror inte att folk är lika insatta i EU-frågor och därför känns det inte lika nära, säger Alva Gunnar.

Så kan partierna nå unga

En av lösningarna för att nå ut till unga, menar hon, är att synas där unga rör sig.

– Det är viktigt att man kommer ut med politiska frågor till skolorna. För det är här man möter unga, det är här vi finns.

I klippet ovan: Alva och hennes kompisar berättar hur de tänker inför att rösta i valet till Europaparlamentet.

Europaparlamentsvalet

I år är drygt 7,6 miljoner röstberättigade i Sverige, varav 560 398 är förstagångsväljare i EU-valet (beräknat i mars). Av förstagångsväljarna är det cirka 200 000 som röstar för första gången.

Valdeltagande 2019

Alla väljare 55,3 %

Unga 18-29 år 44,4 %

Förstagångsväljare: 498 592 personer

Valdeltagande 2014

Alla väljare: 51,1 %

Unga 18-29 år: 46,9 %

Förstagångsväljare: 584 960 personer

EU-val jämfört med riksdagsval

I det senaste riksdagsvalet deltog 84,2 % av de som fick rösta. Bland förstagångsväljarna deltog 84 %.

Källa: SCB, Eurostat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet