Det är inte bara för föreningens skull som styrelsen i Irsta IF vill se kommunen satsa på idrotts- och friluftsliv i Gäddeholm. De pekar på folkhälsoaspekten och menar att det är orimligt att boende i ett område av den planerade storleken inte ska ha rimliga möjligheter till det. Från vänster Mattias Johansson, Jonas Larsson, Hans Stolpe och Mikael Olevall. Foto: Jenny Berggren/SVT

Fotbollsföreningen växer i takt med att Gäddeholm gör det

Uppdaterad
Publicerad

Irsta If är en av de föreningar som märker av den hårdare konkurrensen om hall- och träningstider i Västerås. Föreningen växer och tillhör dem som ser behovet av en idrottsanläggning i Gäddeholm.

– Det är jätteroligt att vi växer, det vill vi ju. Men vi måste också kunna vara någonstans. Det är ju också en folkhälsoaspekt i det här, säger Hans Stolpe, vice ordförande Irsta IF. (Hör mer i klippet ovan.)

Växer i takt med Gäddeholm

Irsta IF har gått från att vara en liten till en medelstor förening och väntas växa ytterligare i takt med att Gäddeholm gör det. Under utesäsongen använder de sin hemmaanläggning Klinta IP men också av annan grönyta.

Val 2018 – #dinröst
Klinta IP är föreningens hemmaarena under utomhussäsongen. Foto: SVT

Men under vintersäsongen med inomhus- och konstgrästräningar behöver de, som många andra föreningar, tillgång till hallar och ytor på andra håll i Västerås. Och där är det trångt.

”Vi ska planera in idrottsyta”

Byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby (C) håller med, både om att det finns behov av en idrottshall på Öster i Västerås – som bland annat Västmanlands idrottsförbund uttryckt – och om att det behövs åtgärder kring idrottsytor. Framförallt behöver man skapa spontanidrottsytor i bostadsområden, och då även i Gäddeholm menar han.

– Och där vänder jag mig till Gäddeholmsbolaget som ägare av marken. Det här går att göra i morgon dag, det behövs inga särskilda tillstånd. har de en yta så är det möjligt att göra och det tycker jag nästan att man borde i väntan på en anläggning, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden. Foto: SVT

Hall ska planeras in

En större hall eller idrottsanläggning dröjer dock. Men, enligt Kallsäby ska det nu planeras in när detaljplaneläggningen för etapp tre och fyra i området börjar.

– Signalen från oss är tydlig: Vi ska nu planera in idrottsytor. Sen får man komma in med beställning från andra nämnder. Jag ansvarar ju för planläggningen och jag kommer att se till att vi möjliggör i detaljplanen.

Om ni får sitta kvar och fortsätta vara med och styra Västerås efter valet, kan du lova någon form av idrottshall i Gäddeholm?

– Jag kan inte lova exakt en idrottshall men jag kan i alla fall lova att vi kommer att avsätta mark i planen för en idrottsanläggning. Sedan ska vi jobba för att det blir en så bra idrottsanläggning som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet