– Fotbollsplanerna ger ungdomarna förmågan att umgås med andra, framförallt folk som inte tillhör den egna gruppen, förklarar statsvetare Terence Fell. Foto: TT/arkiv

Fotbollsplanen viktig ”möjliggörare” i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

För unga i utsatta områden är fotbollsplanen en av de viktigaste platserna, men även en källa till konflikt. När Mälardalens högskola bad ungdomar i utsatta områden att peka ut platser i sitt område som ”möjliggörare” eller hinder stack fotbollsplanen ut.

– Det är väldigt komplexa områden som de här ungdomarna växer upp i, och om det finns en fotbollsplan i närheten har den ett högt värde, säger Terence Fell, statsvetare på Mälardalens högskola.

Hör honom berätta mer om hur och varför i klippet.

En av tre viktigaste

SVT har tidigare rapporterat hur närheten till idrottsytor kan bidra till att den fysiska aktiviteten bland barn och unga ökar samt att det kan göra idrotten mer jämlik.

När MDH gav 28 ungdomar i utsatta områden en kamera och bad dem dokumentera och kommentera platser i sitt område, pekades fotbollsplanen ut som en av de tre viktigaste möjliggörarna för fysisk aktivitet och värdighet.

Samtidigt visar också forskning från England att unga som är idrottsaktiva löper mycket mindre risk att hamna i brottslighet jämfört med jämnåriga i samma område, berättar Fell.

Även en källa till konflikt

Men samtidigt som fotbollsplanen är viktig blir den också en källa till konflikt.

– De uppskattar sina fotbollsplaner jättemycket, men det finns problem även där. Bland annat säger 16-18-åringar att fotbollsplanerna är för små och då blir det konflikt mellan olika grupper.

– Istället för att bara kunna koppla av och spela fotboll blir det alltid en grupp som står och väntar, säger Terence Fell, statsvetare Mälardalens högskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.