I klippet berättar Sala silvergruvas vd Jennie Hesslöw om varför gruvan stängts. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Framtiden osäker för Sala silvergruva

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli en ännu senare öppning av Sala silvergruva än målet om att återgå till vanlig verksamhet efter årsskiftet. Gruvan stängdes på grund av coronaviruset och nu ser framtiden oviss ut då gruvan även innan utbrottet har brottats med ekonomiska problem och för få besökare.

Gruvan har hållits stängd sedan i mars men har nu definitivt stängt fram till årsskiftet. Värsta tänkbara scenario är att den överhuvudtaget inte kommer öppna igen enligt vd:n Jennie Hesslöw.

– Ambitionen är att vi ska öppna verksamheten igen, men rent teoretisk så finns en möjlighet att det här blir så långvarigt att det inte går att överleva, säger hon.

Skrinlagda planer

Planerna för nya satsningar för verksamheten var i full gång innan coronautbrottet och målet var att fördubbla antalet besökare i gruvan. Men de har i nuläget fått skjutas på en möjlig  framtid.

Kommunen mån om fortsättning

Största ägarna är Sala kommun där Anders Wigelsbo (C) är kommunalråd. Enligt honom så är planerna om en återöppning överenskommet men hur det ska gå till vet han inte.

– Men vi är väldigt måna om att Sala silvergruva ska finnas kvar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.