Foto: SVT

Från kaos till någon slags vardag

Uppdaterad
Publicerad

Gammelbyn står kvar, det var det många som inte vågade hoppas på när röken låg tät och lågor slog upp över trädtopparna. Mats Johansson stod beredd med bilen och släpen packad. Nu står han i trädgården, med den miste på armen.

Det ser idylliskt ut och är svårt att föreställa sig kaoset förra veckan.

– Det var som en vulkan, det bara kokade i skogen det var fruktansvärt!, säger han. Och ungarna stod omkring och skrek: ”pappa, ska vi åka, pappa, ska vi åka”.

– Om vinden bara vänt tre grader, berättar en av de boende, så hade elden varit över oss. Träden närmast husen togs ner som en försiktighetsåtgärd.

Lovordar brandmännen

Nu är de boende tillbaka, någon sorts vardag tar vid även om Räddningstjänsten syns överallt och och helikoptrarna går över himlen. Och de gammelbybor vi talar med lovordar brandmännen.

– De berömmer idrottsmännen, men de här, de behöver mera. De har gjort ett fantastiskt jobb, säger Sven Brodin som vi möter när han slänger sorterade sopor vid returstationen.

”Har kvar huset och barnen”

Bakom villorna är det grönt och ser oförstört ut, men bara några hundra meter bort ligger den förödda, brända skogen.

– Jag har jaktmarker, och allting är borta, säger Mats Johansson och berättar om en husvagn som brunnit upp och den helt nybyggda jaktgömslet för vildsvinsjakt som han bara han använda en gång.

– Men jag har huset kvar och barnen. Det får man vara glad över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet