Fredsskulpturer flyttas från Jädersbruk

Uppdaterad
Publicerad

De 17 fredsskulpturer av krigsmaterial, som finns på Jädersbruk strax utanför Arboga, kan komma att flyttas. Nu föreslås nämligen att de ska placeras ut på olika platser i Arboga, permanent. 

– Vi tänkte att vi skulle få in skulpturerna i det offentliga rummet, så att fler ska kunna se dem, säger Hans Björkman, ordförande i kulturföreningen Mekens vänner, som äger skulpturerna.

Under torsdagen lämnades ett medborgarförslag in till Arboga kommun, om att placera ut 17 fredsskulpturer på olika platser i Arboga. Bakom förslaget står kulturföreningen Mekens vänner och konstnären Richard Brixel. Skulpturerna, som är gjorda av gammalt krigsmaterial, skapades av konstnärer från 15 länder, för två år sedan.  

– Arboga behöver skulpturerna för att manifestera att detta är en stad där man har producerat krigsmaterial, säger Richard Brixel, som var konstnärlig ledare när skulpturerna gjordes.

Kommunstyrelsens ordförande, Agneta Bode (S), var den som tog emot medborgaförslaget. Hon tycker att det är en intressant idé, men menar att det finns ett ekonomiskt bekymmer.

– Vi har varit välvilligt inställda till detta hela tiden, eftersom det stimulerar besöksnäringen. Men vi har inte ekonomiska förutsättningar att underhålla dem, säger Agneta Bode (S).

Men enligt Hans Björkman är tanken att kommunen bistår med plats och att Mekens vänner kommer att lösa kostnaden genom att söka sponsorer. Inom ett år ska kommunen komma med ett beslut i frågan, men bland arbogaborna råder det delade meningar.

– Det är bra! Har man lagt ner tid och jobb på att skapa skulpturerna, ska de naturligtvis ut på något sätt. Men sedan beror det lite på var de ska vara, säger Göran Ranskär.

– Skulpturer är jättebra och även om det inte kostar, så tycker jag att kommunen ska göra något för ungdomarna istället, säger Ellen Vogt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.