Silja Lines färja Silja Galaxy. Foto: Hasse Holmberg/TT

Friades för misstänkt färjevåldtäkt – begär skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga män från Västerås åtalades för grov våldtäkt under en studentkryssning på färjan Silja Galaxy. I mitten av juni friades de helt och nu begär en av dem skadestånd på minst 200.000 kronor för att ha varit frihetsberövad.

Från början misstänktes sex män för att ha begått en gruppvåldtäkt under en studentkryssning ombord på färjan Silja Galaxy. Två män avskrevs från misstankarna medan fyra unga västeråsare åtalades för grov våldtäkt. Männen uppgav att de alla haft sex med målsägande i samtycke. Efter rättegången släpptes männen på fri fot den 3 juni och frikändes helt den 17 juni.

LÄS OCKSÅ: Misstänkta för våldtäkt på kryssningsfärja frias

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Dömd i media

Nu har en av männen lämnat in en skadeståndsansökan till justitiekanslern där han begär minst 200.000 kronor för att ha suttit frihetsberövad. Men beloppets storlek motiveras också av att ”kända jurister med stort mediagenomslag” efter frikännandet hävdat brister i lagstiftningen. Detta ska ha drabbat mannen som kände sig utpekad och dömd i media trots frikännandet.

Misstänkt ville ha skadestånd

I början av juli begärde en man som varit misstänkt skadestånd på 3000 kronor för att ha varit frihetsberövad i två dagar. Den mannen åtalades aldrig utan avskrevs från misstankarna efter två dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Mer i ämnet