Jonas Alanko, samordnare vid kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Västerås. Foto: SVT

Fritidsbanken har öppnat i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Idag var det invigning för Fritidsbanken i Västerås, och intresset har varit stort – både för att låna och för att låna ut.

På måndagseftermiddagen slog Fritidsbanken upp portarna på Bäckby i Västerås. En fritidsbank finns sedan tidigare i Sala, och där har trycket varit stort inför sportlovet. Anrättningen ska fungera som ett bibliotek för idrotts- och fritidsutrustning.

– Vi ser möjligheten att kunna återanvända gammal utrustning som annars skulle slängas eller bli liggande på ett vinds- eller källarförråd. Istället kan man ge den till oss och den kan lånas ut och användas om och om igen, säger Jonas Alanko, samordnare på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Västerås.

”Enormt intresse”

Västeråsarnas intresse för Fritidsbanken har varit enormt, enligt Jonas Alanko.

– Vi har fått telefonsamtal och mail varje dag sedan vi drog igång konceptet. Nu har vi besökare i butiken innan vi har öppnat och vi har reserverat utrustning innan vi har öppnat. Men vi har betydligt mer än så, och alla är välkomna att komma och låna.

Gratis att låna

Fritidsbanken tar gärna emot allt från skridskor och bandyklubbor till flytvästar och schackbräden. Allt är gratis att låna och lånetiden är två veckor. Vid dagens invigning var lokalen till stor del fylld av vintersportutrustning.

– Vi hade en insamlingsdag för några veckor sedan och i stort sett all utrustning vi har här kom in den dagen. Vi har fullt här, säger Jonas Alanko.

Så ni känner er rustade inför sportlovet?

– Det gör vi absolut! Vi har fått in jättefina skidor och skridskor. Vi har all utrustning vi kan tänkas behöva för att kunna se till så att alla får göra det de vill på sitt sportlov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.