Projektet LIFE IP Rich Waters är ett projekt som Mälarens vattenvårdförbund tillsammans med Vattenmyndigheten i Norra Östersjön har tagit initiativ till.
Det övergripande syftet med projektet är att nå god vattenstatus i sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten i det område som innefattar Västmanland och flera andra län kring Mälaren.
David Liderfeldt, som är projektledare på Mälarens vattenvårdförbund, säger att det i grunden handlar om att genomföra vattendirektivet på ett bättre sätt.
– Det handlar om att minska övergödning och föroreningar, men även att jobba med att ta bort hinder för fisk i vattendrag, säger han.
Enligt David Liderfeldt så finns stora problem med vattnet i Västmanland som behöver åtgärdas. Det är bland annat övergödning, miljögifter och läkemedelsrester som försämrar vattenkvaliteten.
Projektet är tänkt att genomföra konkreta åtgärder, ta fram kunskapsunderlag och förbättra samverkan mellan olika aktörer.
Redan förra året sökte länsstyrelsen EU-pengar till projektet, men den gången beviljades inte projektet medel.
– EU-kommissionen ansåg bland annat att projektet tog upp för många frågor. De ville att de tilltänkta åtgärderna skulle hänga samman tydligare och även att de skulle kunna spridas till fler regioner, säger David Liderfeldt.
Efter avslaget förra året har Vattenmyndigheten jobbat med planer och ansökan efter den kritik de fick. Nu är förhoppningarna stora på att projektet beviljas EU-bidraget på drygt 90 miljoner kronor. LIFE IP Rich Waters ska finansieras av sammanlagt 280 miljoner kronor, övriga finansiärer är Havs- och vattenmyndigheten och andra partners.
Om projektet beviljas så drar det igång första januari 2017 och pågår till år 2024. Besked från EU-kommissionen väntas i höst.