Det är olagligt att i hemlighet spela in samtal en själv inte deltar i. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gömd mobil spelade in stängd häktningsförhandling i Västerås

Publicerad

Två män har spelat in en häktningsförhandling som hållits bakom stängda dörrar i Västmanlands tingsrätt genom att lämna kvar en mobil i rättssalen. Nu döms männen till fängelse för olovlig avlyssning.

I ett utrymme mellan ryggstödet och sittdynan vid åhörarplatserna hittades en mobiltelefon som då hunnit spela in 23 minuter av en häktningsförhandling som ägde rum i våras.

Det visade sig att mobilen tillhörde en 36-årig man som lämnat kvar telefonen i rättssalen efter att rätten beslutat att förhandlingen ska ske bakom lykta dörrar, och åhörarna ombads lämna salen.

Visar hur man spelar in

Till sin hjälp hade 36-åringen en 30-årig man som på övervakningsfilmer syns instruera 36-årigen om hur inspelningen skulle genomföras.

I en av inspelningarna hörs han även säga ”kolla bara så att den inte stängs av efter en minut”.

Döms till tre månader

Det är olagligt att i hemlighet spela in samtal en själv inte deltar i. Samma lag gäller vid förhandlingar, sammanträden eller andra möten som allmänheten inte har tillträde till – så som en stängd häktningsförhandling.

Båda männen döms nu till tre månaders fängelse för olovlig avlyssning respektive medhjälp till olovlig avlyssning. 36-åringen förnekar gärningen men det är oklart hur 30-åringen ställer sig till anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.