Foto: Christoffer Söderman / SVT

Gösta riskerade förlora ett ben – gick ner 50 kilo: ”Nu kan jag leva ett normalt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Gösta Broman, 75, vägde som mest 156 kilo – med det följde flera allvarliga hälsorisker. Han riskerade bland annat att förlora sitt ena ben.

– Jag har varit handikappad egentligen. Jag fick inte på mig strumporna. Till slut tänkte jag att jag måste göra någonting åt det, säger han.

Vändningen kom när Gösta fick en remiss till Hälsocenter i Sala där han fick hjälp med hur han skulle tänka med kosten och motionen.

– I maj började jag köra ordentligt med över tiotusen steg per dag och gymnastik. Nu tränar jag nästan tre timmar om dagen, sju dagar i veckan. Så det är rätt så hårt, säger Gösta.

”Blev mer och mer stillasittande”

Sedan Gösta bestämde sig för att gå ner i vikt har han gått ner drygt 50 kilo. Hans tips är att börja försiktigt och försöka att göra om sin livsstil istället för att banta.

– Min viktuppgång började i 40-50 årsåldern och det blev mer och mer stillasittande. Nu sprätter det i benen och jag vill röra på mig. I början gäller det att komma igång och hålla ut. Sen sakta stegvis trappa upp. När man väl kommit upp i 90 dagar så blir det nästan automatik.

I klippet får du träffa Gösta som berättar om sin viktresa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.