Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se det ommålade bollplanket vid Bäckhammarskolan i Ramnäs. Foto: Surahammars kommun/Jenny Berggren SVT

Graffitikonst ska mota negativt klotter i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Ett slitet och nedklottrat bollplank vid Bäckhammarskolan i Ramnäs har fått nytt liv tack vare föräldern och graffitikonstnären Mathias Nilsson. Och nu kan fler projekt vara på gång.

När Mathias Nilsson kontaktade kommunen och frågade om han fick ta sig an det slitna bollplanket på Bäckhammarskolans skolgård var ansvariga på gatu- och parkavdelningen inte sena med att säga ja. Foto: Surahammars kommun

– Jag ser graffitin som en motkraft i samhället mot klotter, säger Åke Höljer, driftansvarig på gatu- och parkavdelningen Surahammars kommun, och enligt honom har responsen på projektet varit positiv.

Han berättar att det bland annat kommit förfrågan från en annan skola i kommunen och att man nu tittar på att sprida idén till fler platser, till exempel lekplatser.

Kommunen finansierar material

– Tanken är också att motiven ska förändras med jämna mellanrum, för att undvika att det liksom blir statiskt och något som ändå drar till sig klotter, säger han.

Kommunen har stått för färg och underlag, konstnären för tid och kreativitet.

Men, som konstnär vill man inte ha betalt för sådana här uppdrag?

– Jo, det är klart. Men den här var också ett sätt att få göra något positivt i de här tiderna. Vi får väl se framöver, skrattar Mathias Nilsson.

– Motivet har utvecklats tillsammans med skolan. Jag tänker mej ett nytt motiv, kanske till midsommar eller så, säger graffitikonstnären Mathias Nilsson som också är förälder till barn på skolan. Foto: Jenny Berggren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer