Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt populärt, det är alltid kö så vi har inga lotter lediga”, säger Helena Fridman på Hamre fritidsodlarförening i Västerås. I klippet hör du om vad hon odlar på sin odlingslott. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

För Helena är odlingslotten mer än bara grödorna: ”Rogivande”

Publicerad

Odlingsintresset är på topp – det märks bland annat på Hamre fritidsodlarförening i Västerås. Och fördelarna med att odla nära varandra är mer än bara potatisen och grönsakerna.

– Man delar med sig av skörden och så är det väldigt trivsamt. Vi har gemensamma städdagar där vi jobbar ihop, fikar och pratar med varandra, säger Helena Fridman på Hamre fritidsodlarförening i Västerås.

Helena är med i föreningens styrelse och har haft sin odlingslott i ungefär 14 år, och under den tiden har det alltid varit högt tryck på lotterna.

– Det är väldigt populärt, det är alltid kö så vi har inga lotter lediga. Det borde kanske finnas fler såna här ställen, säger Helena Fridman.

Gemenskapen är en viktig del på föreningen. När skörden varit god så byter man, eller ger bort grönsaker till varandra.

– Om man haft typ jordärtskockor som växt bra och spridit sig, då delar man ju med sig till grannar och de som vill ha.

I klippet hälsar SVT på vid odlingslotten och ser hur vårens arbete påbörjats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.