Gymnasielagen utnyttjas av kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen och frivilligorganisationerna i Västerås menar att det finns mellan 30-40 hemlösa unga från framförallt Afghanistan i Västerås. Många har sökt uppehållstillstånd med hjälp av den sk gymnasielagen och flera kämpar på med skola och språk men lagen utnyttjas även av kriminella varnar polisen.

Vi träffar en polis som i sitt arbete har mycket god insyn i brottsligheten i gruppen men behöver vara anonym på grund av sitt arbete. Han är mycket kritisk till den sk gymnasielagen.

Hans bild är att det finns mellan 75-100 unga män som cirkulerar mellan Västerås, Uppsala och Stockholm som just nu lever i vad han kallar ett parallellsamhälle där de både utnyttjas av andra kriminella och begår brott själva.

De nya hemlösa

Falska identiteter vanligt

Vid kontroll av de unga killarna som ofta rör sig i centrala Västerås påträffar polisen ofta flera identitetshandlingar.

– De kan ha upp till 3,4,5 identitetshandlingar och LMA kort (identitetkort för asylsökande) berättar polismannen.

Det här gör det svårt för polisen att utreda brott och poliserna har utarbetat ett eget system där de fotograferar killarna för att kunna identifiera och utreda dom i sin egen verksamhet.

Utnyttjas som svart arbetskraft

Säkerhetspolisen i Sverige varnade också i samband med införandet av den sk gymnasielagen att kraven på att säkerställa identiteten på den som söker uppehållstillstånd var för svag.

– Vi ser att dom ägnar sig åt narkotikaförsäljning, stölder av framförallt dyra kläder som jackor osv. Sen utnyttjas dom även som svart arbetskraft, berättar västeråspolisen.

I och med att polisen allt oftare träffar på de här killarna på arbetsplatser i Västerås varnar man för framväxten av ett parallellsamhälle.

Enligt polisen är det framförallt arbetsplatser i Västerås inom service och handel där de här ungdomarna får arbeta för bråkdelen av vad som är en normal lön.

– Dom här killarna har väldigt lite att sätta emot eftersom dom saknar i princip allt. De blir extremt utsatta.

Samtidigt är dom hårda, det är ingen enkel resa dom gjort för att ta sig hit.

Oro för extremism

Inom polisen är man också orolig över att livet i utanförskap ska leda till extremism, något som även volontärer varnat för om situationen fortgår.

– Det finns oroväckande krafter som vi ser söker sig till dom här killarna. Vi har fått signaler om att personer med extrema religiösa åsikter har inhyst personer. Vad dom vill med det vet vi inte i dagsläget.

– Generellt tycker jag att lagen är en form av missriktad välvilja. Att sätta unga ensamma män i den här situationen är oansvarigt. Det är min åsikt.

Inte samma grupp bakom rånen mot unga

I Västerås har det skett en rad uppmärksammade rån mot unga elever på Skiljebo och kring Kristiansborg bland annat. Barn som rånats på jackor och mobiltelefoner, men enligt polisen är det inte samma grupp som misstänks ligga bakom de rånen och stölderna.

– Där tror vi att det rör sig om andra grupperingar som är hemmahörande i Västerås, säger vår polisman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De nya hemlösa

Mer i ämnet