Foto: Robert Gustavsson/SVT

Beslut om hemlösa unga

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för stöd fritid och entreprenad fattade under tisdagen beslut om att ta 300 000 kr av projektmedel som fanns kvar för att stödja frivilligorganisationernas arbete med att ge de unga som omfattas av gymnasielagen tak över huvudet i vinter.

Beslutet togs med minsta möjliga marginal med rösterna 4-4 där ordförande hade utslagsröst, berättar Vicki Skure Eriksson(C) som är ordförande i SFE.

Liberalerna valde att lägga ner sin röst medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot förslaget, berättar Vicki.

Styrelsen ger nu förvaltningen i uppdrag att ta fram underlag för samverkan mellan kommunen och frivilligorganisationerna

Glädjande besked

Minna Blom som arbetar med gruppen unga hemlösa för Svenska kyrkan är mycket glad över beskedet från kommunen.

– Det är väldigt glädjande att kommunen vill bidra till att hjälpa de unga hemlösa.

Räcker pengarna?

-Nej inte för att hjälpa alla 26 unga rakt av, men det är ett mycket viktigt bidrag för oss. Vi kommer nu att fortsätta arbetet med att hitta lokaler så att vi kan hjälpa alla.

Krav från kommunen

Pengarna tas från tillfälliga projektpengar som funnits under 2018 i ett projekt för social hållbarhet och tas inte från någon annan verksamhet påpekar Vicki Skure Eriksson(C). Kommunen har också i diskussion med organisationerna ställt krav på att det endast handlar om stöd till de 26 unga som pekats ut på individnivå i samverkan mellan organisationerna och kommunen.

-Det handlar om unga med tydlig koppling till Västerås, som är inskrivna på skolor i Västerås och som omfattas av den så kallade gymnasielagen, säger Skure Eriksson.

Tillfällig lösning

Juridiskt befinner sig flera av de unga i en situation där de varken är kommunens eller Migrationsverketsansvar och vissa kritiker menar att de unga inte är kommunens ansvar.

-Dom här ungdomarna befinner sig i landet och i Västerås på laglig grund, säger Vicki Skure om kritiken.

-Det handlar också om en tillfällig lösning, under den här mellanperioden då de inte kan få hjälp på annat sätt. När tillståndsprocessen är klar har de här ungdomarna andra möjligheter att söka CSN och blir västeråsare med samma rättigheter och skyldigheter som andra ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De nya hemlösa

Mer i ämnet