Så vill V lösa boendesituationen för hemlösa ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens kommunstyrelsemöte kommer Anna Maria Romlid (V) att ta upp frågan om ett boende för ensamkommande i kommunen.

SVT Västmanland har tidigare rapporterat om hur hemlösa pojkar från Afghanistan bland annat sover under broar och riskerar att dras in i kriminalitet.

Anna Maria Romlid är oppositionsråd för Vänsterpartiet i Västerås och vill nu att kommunen ska agera och skapa en boendelösning för ensamkommande hemlösa, tillsammans med organisationer som dagligen möter gruppen i sitt arbete.

– Det handlar om att hitta en hållbar lösning för ensamkommande ungdomar som inte har något boende, som har fallit mellan stolarna och som nu sover under broar eller hos kompisar, och det rör sig idag om ca 26 ungdomar, säger Anna Maria Romlid.

Varför kommer förslaget in först nu?

– Jag blev uppmärksammad på den stora problematiken runt det här i förra veckan, då jag fick höra att det fanns en lösning på gång, där flera organisationer lagt fram ett förslag om att hyra ett gammalt HVB-boende i Skultuna och behövde hjälp av kommunen för att lösa situationen. Då tänkte jag att vi från vår sida också vill uppmärksamma det här, säger Anna Maria Romlid.

Hör henne berätta om hur hon anser att boendesituationen ska lösas i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De nya hemlösa

Mer i ämnet