Vasiliki Tsouplaki (V): Alla kommuner måste ta ansvar för de unga hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Även kommuner som inte har gymnasieskolor men som haft unga placerade hos sig måste kunna ta ett ansvar menar Vasiliki Tsouplaki (V), rikdagsledamot från Västmanland och före detta kommunpolitiker i Västerås.

SVT Nyheter Västmanland har i en rad inslag visat hur unga från framförallt Afghanistan nu lever som hemlösa i Västerås. En av orsakerna är att vissa som tillståndssökande inte faller under vare sig Migrationsverkets eller kommunernas ansvar.

Så vilket ansvar tycker Vasiliki Tsouplaki att hon och de som röstade igenom den så kallade gymnasielagen har för de ungas nuvarande situation?

Inte gymnasielagen som är orsaken

– Jag tycker inte att det har med gymnasielagen att göra. Vänsterpartiets förslag var att vi skulle ha en allmän amnesti. Det är inte alltid den vägen vi ska gå men när det gäller just den här gruppen som har  funnits i Sverige i flera år och väntat och väntat och hunnit fylla 18 eller har blivit bedömda som vuxna. Då tycker jag att det är det enda rimliga.

Varför har det inte med gymnasielagen att göra?

– Problemet fanns ju redan tidigare för den här gruppen. Gymnasielagen skulle ju lösa den situationen. Den här gruppen ensamkommande kom hit som barn och skulle ha blivit bedömda som barn och fått uppehållstillstånd. Hade det inte varit en extrem situation hos Migrationsverket så hade de här ungdomarna fått uppehållstillstånd för flera år sedan.

Vad är du villig att göra som riksdagsledamot för att hitta en lösning?

– Vi tycker bland annat att vi ska titta på ideella familjehem, för det är många som vill ställa upp. Och kan man få en liten ersättning, inte som ett vanligt familjehem. Men någon typ av stöd och status skulle kunna vara en lösning när det gäller den akuta bostadssituationen.

– Sedan behöver staten stötta upp kommunerna och göra tydligt vad som gäller. Det finns pengar att söka för den här gruppen men alla kommuner har inte sökt.

Vasiliki menar att även kommuner som inte har gymnasieskolor men som haft unga placerade hos sig måste ta ett ansvar.

Men är det rimligt att tro att ett sådant förslag, med tvång gentemot kommunerna, skulle gå igenom idag?

– Jag tror att kommunpolitikerna behöver träffas, kanske att SKL behöver stötta upp i den här frågan. Att bara göra det som man är ålagd är inte lösningen just nu. Man behöver inse problemet och faktiskt ta tag i den verklighet som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De nya hemlösa

Mer i ämnet