Nej till boende för hemlösa afghaner i Skultuna

Uppdaterad
Publicerad

Rädda barnens projektledare i region Öst, Isabell Duchén, är mycket besviken men även förvånad över kommunens besked.
–Kommunen hade ingen information om att det pågick någon form av planering för verksamhet i huset när vi sågs. Det hela är mycket märkligt.

Frivilligorganisationerna i Västerås har i ett unikt samarbete gått ihop för att försöka ge de 30-40 hemlösa unga från framförallt Afghanistan som finns i Västerås tak över huvudet under vintern.

– De lever i en extremt utsatt situation. De har hamnat i ett ingenmansland där de varken är Migrationsverkets eller kommunens ansvar, berättade Magnus Uhlin i ett tidigare reportage i SVT Västmanland.

Huset ska användas till annat

Organisationerna ville hyra huset Skogsgården i Skultuna mot ett bidrag från kommunen som motsvarade samma summa som kommunen betalar för lokalerna idag. Huset har tidigare fungerat som HVB-hem och stödboende men har stått tomt sedan i somras. Organisationerna har själva personal att bemanna boendet med samt pengar till mat och busstransporter.

Men nu har organisationerna fått svar från Individ och familjeförvaltningen att förvaltningen har planer på att själva använda boendet för annan verksamhet. Planer som frivilligorganisationerna ställer sig frågande till.

– Det var ingen från nämnden eller förvaltningen som hade någon sådan information alls under det möte vi hade för en vecka sedan, det hela känns väldigt märkligt det säger Isabell Duchén, regional projektledare för Rädda barnen i region Öst som är en av organisationerna i projektet.

Återstår att söka stöd utanför kommunen

Isabell berättar att hon ställt frågan till förvaltningen om de hade några andra lokaler att hänvisa till om nu Skogsgården inte fungerar, men att de inte fått något positivt svar.

– Vi har hittills inte fått någon återkoppling som tyder på att kommunen vill ta det här vidare.

Magnus Uhlin från Stadsmissionen är också bekymrad över kommunens nej.

– Vi ser en stor risk att berörda ungdomar hamnar i ett utanförskap som medför såväl ohälsa som ökade kostnader för samhället.

Organisationerna kommer att försöka ha fortsatt dialog med kommunen men även se sig om efter externa aktörer som skulle kunna upplåta lokaler under vintern.

SVT Västmanland söker Individ och familjenämndens ordförande samt verksamhetschefen för barn och unga inom Individ och familjeförvaltningen som båda var med på mötet för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De nya hemlösa

Mer i ämnet
Mer Västmanland
Mer Nyheter