– Vi ska vara rädda om våra badhus, tycker Yvonne Lundin Wretling. En av deltagarna i vattengympagruppen på Vallmobadet i Kolbäck. Foto: SVT

Hallstahammar badrenoverar för 60 miljoner – Vallmobadet näst på tur: ”Inte en dag för tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

På bara några år väntas Hallstahammars kommun spendera omkring 60 miljoner kronor på att renovera sina badanläggningar. Efter att 30 miljoner lagts på Skantzöbadet i år, väntas sen ytterligare 30 miljoner läggas på Vallmobadet 2021 eller 2022.

– Baden är högt prioriterade i vår kommun och då är det något annat som får stå tillbaka, säger kommunalrådet Catarina Pettersson (S).

GRAFIK: Här är badhusen som renoveras 2020-2022

Simhallar och badanläggningar är en kostsam historia, såväl att bygga som att underhålla. Och Hallstahammar är i sammanhanget en relativt bad-tät kommun.

Förutom Sporthallen, där kommunen är delägare men den ekonomiska föreningen sköter underhåll,  finns både utomhusbassängbadet Skantzöbadet och det lilla, populära, inomhusbadet Vallmobadet i Kolbäck. De senare firade nyligen 50 år, är slitna och ska satsas på.

I år, 2020, slutförs den stora renoveringen av Skantzöbadet som beräknas kosta drygt 30 miljoner kronor. Sen ska Vallmobadet i Kolbäck renoveras för ungefär lika mycket.

”Verkligen försvarbart?”

Viktigt för folkhälsa, simkunnighet och dessutom även önskemål från kommunens invånare menar kommunalrådet.

Men 60 miljoner, det är mycket pengar på bara några år. Är det verkligen försvarbart när kommunen har andra stora investeringsbehov?

–  Naturligtvis går äldreboenden, skolor och förskolor före, men sen är det badanläggningarnas tur, säger hon.

Hör kommunalrådet Catarina Pettersson (S) förklara mer om prioritersingsordningen i klippet.

– Vi har avsatt runt 30 miljoner kronor i investeringsplanen över de kommande tre åren. Nu kommer man titta på förutsättningar, projektera och återkomma med slutgiltig prislapp till oss politiker. Realistiskt är det väl 2021 eller 2022 som Vallmobadet kommer att renoveras, säger Catarina Pettersson (S). Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.