Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Hallstahammar får egen pridefestival

Publicerad

Nästa år kommer Hallstahammars ha ett eget pridefirande för första gången. – Det är kul att Hallsta är med på tåget, säger Annelie Salminen som är en samordnare för projektet.

Men ännu är man i planeringsstadiet för firandet och det finns lite praktiska frågor kvar att diskutera, enligt Annelie Salminen som också är barn- och ungdomscoach i Hallstahammar.

Datum, plats, innehåll och i vilken omfattning pridefestivalen ska vara, har man inte bestämt än. Men förmodligen kommer firandet ske under våren eller sommaren.

”Viktigt att det blir av”

Idén om en pridefestival kom ursprungligen från ungdomarna i HBTQ-gruppen i Hallstahammar.

– Ungdomarna i gruppen hade varit på pridefestivalen i Västerås och Sala och undrade efteråt varför Hallsta inte hade någon egen festival också, säger Annelie Salminen.

Annelie Salminen, barn- och ungdomscoach i Hallstahammar Foto: Sören Ivemyr

Hur känns det för dem nu när det är igång då?

– Jag tror de är glada och peppade, de tycker att det är viktigt att det blir av.

”Många vill engagera sig”

I början av nästa år kommer det vara ett öppet möte och då hoppas Annelie Salminen att man vet mer kring det praktiska.

– Om man känner att det är något man kan bidra med är det bara att höra av sig. Det är väldigt roligt att det har blivit stort intresse och att många vill engagera sig, säger hon.

Enligt Annelie Salminen hoppas ungdomarna att det i alla fall blir en parad, föreläsningar, aktiviteter för alla åldrar och några musik- och kulturinslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.