Foto: TT

Hallstahammars kommun får böta 400 000 kronor – arbetare saknade fallskydd

Uppdaterad
Publicerad

Nu döms Hallstahammars kommun att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren. Det efter en inspektion, då inspektören från Arbetsmiljöverket upptäckte att arbetarna som jobbade på taket saknade fallskydd.

Inspektionen skedde på en skola i Hallstahammar i mars 2019 och på skolans tak arbetade flera personer nära takkanten, där det fanns en risk för fall. Enligt Arbetsmiljöverket hade inga fallskyddsåtgärder gjorts och fallhöjden beräknades vara mellan tre och tio meter. 

Det arbete som utfördes handlade om att rengöra hängrännor och torka upp vatten som trängt igenom takpapp. 

Förvaltningsrätten i Karlstad har dömt Hallstahammars kommun att betala en sanktionsavgift på 400 000 kronor för händelsen.  Enligt rätten har kommunen som arbetsgivare brutit mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter gällande byggnads- och anläggningsarbete. Det då fallskydd saknades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer