Det nya ridhuset på Hallsta Ridklubb. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Hallstahammars kommun lånar ut miljonbelopp till ridklubben

Publicerad

Hallstahammars kommun har beviljat ett lån till kommunens ridklubb för deras nya ridhus som blev mycket dyrare än väntat. Kommunen kommer låna ut max 4,5 miljoner kronor till klubben istället för att försätta dem i konkurs.

Det var på senaste kommunfullmäktige som kommunen klubbade igenom lånet till ridklubben.

Bland annat blev det nya ridhuset dyrare än väntat på grund av överdrag på markarbeten och ökade krav på brandskydd. Ridklubben har även betalat en bluff-faktura på 35.000 kronor som kan tillhöra ridhusprojektet.

Det nya ridhuset landade tillslut på cirka 35 miljoner kronor.

Hur kunde det bli såhär?

– Någonstans har det blivit tokigt, ridklubben har beställt mer arbete än vad man har haft råd med. Det var deras ansvar att hålla i projektet och budgeten, vi vill veta hur det kunde bli så här, säger Catarina Pettersson (S) kommunalråd.

Enligt Catarina Pettersson (S) visade sig situationen väldigt sent i projektet, när nästan allt var färdigt.

”Skadan är redan skedd”

I beslutet kräver kommunen av ridklubben att de ska utse en oberoende utredare för att ta reda på vad det är som har brustit.

– Skadan är redan skedd men vi vill ändå veta så vi kan lära oss mer inför framtiden, säger Catarina Pettersson (S).

”Ridklubben måste arbeta hårdare nu”

Lånet kommer att inrymmas inom samma pengar som kommunen skulle ha ökat deras verksamhetsbidrag med. 

– De har fått en fin anläggning men det är tråkigt med budgeten. Ridklubben måste arbeta hårdare nu, deras driftbudget kommer gå ihop med de måste få in fler intäkter. De hade haft en bättre ekonomisk situation om de inte hade överskridit budgeten från början, säger Catarina Pettersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.