Hamburgare kan vara ehec-smittade

Publicerad

Vid en bandyturnering i Västerås i januari insjuknade två barn med matförgiftningssymptom och diaréer efter att de ätit hamburgare, som visade sig vara smittade med livsfarliga bakterier från avföring.

Det är Aftonbladet som rapporterar om den nya köttskandalen, som tros ha pågått i flera månader och 60 000 misstänkta ehec-smittade hamburgare kan redan ha ätits upp av konsumenter.

– Två barn konstaterades ha drabbats av den mycket ovanliga ehec-smittan. Det är en av de mest allvarliga matförgiftningarna som man kan drabbas av, säger Helena Storbjörk Windahl, som är enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholms stad, till aftonbladet.se

Bakterierna, som visade sig finnas i hamburgarna som barnen ätit, kommer från djurens avföring, som kan komma in i köttet i samband med slaktning.

Det handlar om omkring sex ton hamburger- och kebabkött som kan vara smittat av tarmbakterien ehec. Köttet har spritts och sålts över hela landet under fyra månaders tid.

Myndigheterna kom smittan på spåret sedan de två barnen i Västerås insjuknat i januari.

Livsmedelskontrollen granskar nu Sven P i Stockholm, som är en av landets största tillverkare av hamburgerkött. Enligt företaget kommer det smittade köttet från ett parti nötkött i Holland och man drar nu tillbaka allt kött från grossister, leverantörer och affärer.

– För att vara på den säkra sidan tar vi tillbaka några batcher före och efter det här partiet, säger Yvonne Björling, vd på Sven P till tidningen.

De smittade barnen har tillfrisknat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ehec i Västerås

Mer i ämnet