Foto: SVT

Hamnar skiter i ny latrinlag

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kan båtägare som tömmer toan i sjön få böter. Men utbyggnaden av tömningsstationer går trögt när hundratals gästhamnar nu tvingas göra stora investeringar.

Även mindre gästhamnar, som den i Borgåsund, måste ha en anläggning om de ska kunna ta hyra för båtplatsen. Det blir svårt att finansiera, anser Susanne Croner som arrenderar stället.

– Det är bara öppet under 3,5 månad. För oss finns inte de pengarna för att lösa det, men vi tycker att det borde finnas, säger hon till SVT.

Enligt Lina Petersson, Trafikverkets sakkunniga i frågan, finns det idag bara ett par hundra stationer för latrintömning i landet, medan antalet gästhamnar är över 2.000.

För de stora hamnarna handlar det om investeringar på mellan 500.000 och en miljon kronor, och de med väldigt många gäster måste nog ha flera stationer för att båtfolket inte ska behöva köa i timmar.

På mindre ställen kan det räcka med en handdriven historia. Då är kostanden betydligt mindre, mellan 10.000 och 20.000 kronor, men det kan bli diskussioner om vem som ska betala.

Vissa kommuner betalar

Borgåsunds gästhamn är det Kanalbolaget som äger, och företaget har påbörjat diskussioner med kommunerna längs Strömsholms kanal, berättar Carina Bergqvist Janzon, vd för Strömsholms Kanal AB.

Till hösten startar det konkreta arbetet – en inventering och att ta reda på hur mycket pengar som måste budgeteras. Hon hoppas på att kommunerna längs kanalen ska vara med och finansiera latrinstationerna.

Vissa kommuner, som exempelvis Norrtälje, står för latrintömningen helt och hållet, men enligt lagen är det den som tar emot avgiften för båten som ska stå för latrinpump. Det kan bli svårt för små hamnar och båtklubbar, särskilt om verksamhetens arrenderas ut.

– Det är ingenting som vi tar med oss. Det borde tillhöra byggnaden, säger Susanna Croner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.