Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Frustrerad, arg, besviken och förbannad rent ut sagt”. Så kände Lars Stenborg när han förstod att den ”hjälpsamme” mannen troligtvis tagit hans guld i samband med ”fågelbajs”-incidenten i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Bedragare luras med fågelbajs – Lars blev bestulen på guldkedja och förlovningsring

Uppdaterad
Publicerad

Lars Stenborg promenerade genom Vasaparken i Västerås när han plötsligt kände något kletigt på sig. Han upplevde det som att en fågel bajsat på honom. En okänd man var snabbt framme för att hjälp till att torka bort det.

När Lars kom hem märkte han att guldkedjan runt halsen, med förlovningsringen på, var borta.

– Jag anade inte det minsta, säger Lars när SVT träffar honom i parken dagen efter.

I samband med att Lars Stenborg skulle göra polisanmälan gjorde han en sökning på internet. Han upptäckte att han inte var den enda som drabbats av liknade händelser.

Sydsvenskan hade samma dag rapporterat om händelser i både i Helsingborg och Ängelholm. Och i Borlänge hade en kvinna i 80-årsåldern utsatts bara två dagar innan, enligt SVT Nyheter Dalarna.

”Fingerfärdiga människor”

Enligt polisen har inga vittnen hört av sig om stölden i Vasaparken i Västerås, men tillvägagångssättet känns igen, enligt Mikael Hedström, presstalesperson polisregion Mitt.

– Personer som begår sådana här brott är snabbrörliga och så fort det uppdagas något sticker de. De är fingerfärdiga och de flesta kommer från Sydeuropa, säger Mikael Hedström.

I klippet visar Lars Stenborg om hur det gick till när han blev bestulen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.