Han brygger sitt eget öl – i köket

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en öltrend i Sverige, där fler och fler vänder sig till hembryggning, kvalitetsöl och mikrobryggerier. Att brygga sitt eget öl handlar inte om att lura systemet, utan är en hobby som alla andra.

I ett garage i Västerås står en man och krossar sin malt med hjälp av en slagborrmaskin. Utanför hänger julbelysningen och tindrar. Snart bär han in allt i köket och där kan bryggningen börja på allvar.

– Det bästa med öl är att det finns så otroligt många varianter. Du kan göra precis vad du vill smakmässigt. Små nyanser som gör att öl kan förvandlas till helt olika saker beroende på vad du gör för någonting, säger Andreas Peterle.

”En kul hobby”

Han började brygga öl för två-tre år sedan, men Andreas har redan hunnit med att brygga flera olika sorters öl i sitt hem.

– Det är en kul hobby, man ska inte tro att det handlar om att tjäna pengar. Det blir ungefär samma kostnader att göra sin egen öl som att köpa den. Det är ett kul pyssel. Man räknar, väger, måttar och har sig. Kladdar i köket. Det är roligt, säger Andreas Peterle.

När han har tagit fram allting i köket börjar det likna mer ett laboratorium än en plats att laga mat. Köksbänken är fylld på bredden av mätinstrument, en liten våg och bryggeriutrusningen. Det är svårt att inte undra hur hans omgivning upplever hans hobby.

– Frågar du min fru är hon inte helt överförtjust. Lukten av öl som bubblar lite lätt är kanske inte hennes favoritlukt, men många av mina vänner tycker att det är jätteroligt, säger Andreas Peterle.

Egen öl till jul

I en annan del av huset har Andreas en egen bar. På en hylla har han ställt upp några av sina tidigare alster. På golvet står en rökig öl som han ska ha till julen och gottar till sig. Bakom bardisken har han en tappkran och ur den flödar den hemmagjorda maltdrycken ut i glasen.

– Själva processen med att brygga öl är egentligen ganska enkel, man har gjort det i tusentals år. Varför skulle vi inte kunna göra det nu för?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Småskalig men stark öltrend

Mer i ämnet