Det öppnar ungefär fem bryggerier per månad i Sverige just nu. Det är över 200 bryggerier i landet just nu. Foto: SVT

Mikrobryggeriet som vägrar vara litet

Uppdaterad
Publicerad

Mikrobryggerierna bli bara fler och fler i Sverige. På fem år har antalet bryggerier ökat från 54 till 204. Ett av alla dessa nystartade mikrobryggerier finns i Västerås och det växer så det knakar. Vd:n Petri Karhukorpi står fast vid att kvalitet inte har något med storlek att göra. Utan om kärleken till drycken.

I en hangarliknande byggnad bubblar det i de stora kärlen. Ett bryggeri som gör hantverksmässig öl men på ett stort vis.

– Jag har min bakgrund i hotell- och restuarang. Jag är utbildad somilier. Tycket det skulle vara roligt att göra någon typ av dryck, säger Coppersmiths vd Petri Karhukorpi.

Idén med att starta ett bryggeri i Västerås kom under vintern 2011. Tre år senare hade all utrustning anlänt och de första provkörningarna kunde inledas. I juli 2014 hade de premiär på Systembolagets butiker i Västerås med deras fyra första öl och sedan dess har de bara ökat.

– Man måste våga satsa, investera pengar och våga göra annorlunda saker. Framförallt måste man ha bra kontroll över produktionen och produkten, säger Petri Karhukorpi.

Mikrobiologi

I ett litet rum inne i bryggeriet ligger ett laboratorium. Där står glasbehållare som påminner om skoltidens kemilektioner, pipetter, små provrör fyllda med öl och en maskin som kan testa ölets DNA. Allt för att undvika kontamination. Teknologi som kan tyckas lite väl avancerad för ett mikrobryggeri.

– Jag gillar inte ordet mikrobryggeri. Då tror folk att man ska vara väldigt liten. Det handlar inte om storlek, det handlar om hur man gör öl. Man måste ha kärleken med, säger Petri Karhukorpi.

Började i USA

Trenden med mikrobryggerier började i USA och där på andra sidan Atlanten har vissa blivit så stora att de till och med är större än de största svenska bryggerierna.

– Det kommer ungefär fem bryggerier per månad i Sverige just nu. Vi är över 200 bryggerier i landet. För tjugo år sedan fanns det tio stycken, så det är en snabbt växande bransch.

I Sverige finns fem stora bryggerier: Carlsberg, Spendrups, Kopparbergs, Krönleins och Åbro.

Resten är vad man brukar kalla mikrobryggerier eller hantverksbryggerier. De har ökat lavinartat de senaste åren.

År och antal bryggerier

2010: 39

2011: 54

2012: 75

2013: 110

2014: 154

2015: 204

Det finns även ett antal så kallade fantombryggerier i Sverige. Det är märken som bara gör recept som bryggs på andra bryggerier.

Källa: Sveriges bryggerier

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Småskalig men stark öltrend

Mer i ämnet