I en hangarliknande byggnad bubblar det i de stora kärlen. Ett bryggeri som gör hantverksmässig öl men på ett stort vis.
– Jag har min bakgrund i hotell- och restuarang. Jag är utbildad somilier. Tycket det skulle vara roligt att göra någon typ av dryck, säger Coppersmiths vd Petri Karhukorpi.
Idén med att starta ett bryggeri i Västerås kom under vintern 2011. Tre år senare hade all utrustning anlänt och de första provkörningarna kunde inledas. I juli 2014 hade de premiär på Systembolagets butiker i Västerås med deras fyra första öl och sedan dess har de bara ökat.
– Man måste våga satsa, investera pengar och våga göra annorlunda saker. Framförallt måste man ha bra kontroll över produktionen och produkten, säger Petri Karhukorpi.
Mikrobiologi
I ett litet rum inne i bryggeriet ligger ett laboratorium. Där står glasbehållare som påminner om skoltidens kemilektioner, pipetter, små provrör fyllda med öl och en maskin som kan testa ölets DNA. Allt för att undvika kontamination. Teknologi som kan tyckas lite väl avancerad för ett mikrobryggeri.
– Jag gillar inte ordet mikrobryggeri. Då tror folk att man ska vara väldigt liten. Det handlar inte om storlek, det handlar om hur man gör öl. Man måste ha kärleken med, säger Petri Karhukorpi.
Började i USA
Trenden med mikrobryggerier började i USA och där på andra sidan Atlanten har vissa blivit så stora att de till och med är större än de största svenska bryggerierna.
– Det kommer ungefär fem bryggerier per månad i Sverige just nu. Vi är över 200 bryggerier i landet. För tjugo år sedan fanns det tio stycken, så det är en snabbt växande bransch.