Han har svettsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Resursbrist gjorde att Västmanlands landsting lade ner sin svettmottagning. Det innebär att de drygt 5 000 västmanlandsbor som lider av överdrivna svettningar antingen måste flytta till ett annat län eller bekosta behandlingen själv.

-När jag går säger det ?klick klick? på golvet för att jag har så mycket kladdig svett under fötterna, säger Jan Torell.

I tre år utreddes Jan Torell av Västerås sjukhus för sina överdrivna svettningar utan att läkarna kom fram till varrför han svettades så mycket.

Det var först när han läste en ”fråga doktorn” artikel i tidningen som han fick reda på att han led av svettsjukdomen hyperhidros, som enkelt behandlas med att man sprutar in botolinumtoxin, botox, i huden.

Men Jan Torell får ingen behandling. Västmanland landsting måste spara in 51 miljoner och är det enda landstinget i hela Sverige som lagt ner sin svettmottagning.

-Vi ansåg att vi kunde ta bort det här. Det är ju inget farligt utan bara kosmetiskt, men naturligtvis blir det ett psykosocialt problem, säger Elsie Brännström verksamhetschef på hudkliniken vid Centrallasarettet i Västerås.

Men alla håller inte med verksamhetschefen. Carl Swrtling överläkare på Sophiahemmet i Stockholm är av en helt annan åsikt.

-Jag tycker man gör fel. De studier som finns när man jämför olika hudsjukdomar med varandra så visar den att folk med svettsjukdom lider mer än andra. Det är ett tyst handikapp.

Nedläggningen innebär att Jan antingen måste flytta till ett annat län eller bekosta behandlingen själv på ett privatsjukhus.

-Jag är pensionär, det är inte lätt för mig att kosta på mig det här. Man kanske ska flytta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.