Stefan styr Facebookgrupp med över 20 000 medlemmar: ”Skulle kunna vara en maktfaktor”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Lanehed är grundaren och en av två administratörer för en av Västerås största Facebookgrupper. Han menar att källkritik är lika viktigt på en amatörsida som på tv eller i en tidning.

– Det ska vara sakliga och rätta uppgifter, det är min uppgift att se till det, säger han.

Gruppen ”Du vet att du är från Västerås om du ...” startades för tio år sedan och har nästan 22 000 medlemmar. Tanken med gruppen är att medlemmarna ska kunna dela med sig av bilder och minnen från Västerås.

Vad som däremot inte får delas finns uppskrivet på en lång lista, skriven av gruppens administratörer Daniel Rattfelt och Stefan Lanehed.

Falsk flagg

– Visst kan man vara väldigt subjektiv i vissa uppfattningar, men jag tror ändå att man måste ha klara linjer för hur sidan ska se ut, säger Stefan Lanehed.

Kan vara en maktfaktor

På frågan om det skulle kunna ses som en maktfaktor med tillgång till direktkommunikation till en så stor grupp, svarar Stefan Lanehed:

– Det skulle kunna vara det, ifall du vill föra ut ett politiskt budskap eller en åsikt – det gör inte vi, säger han.

I klippet berättar Stefan Lanehed om hur det är att driva en grupp på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk flagg

Mer i ämnet