En kurs och ett jobb i en butik blev vägen ut för Mathias Bergström Foto: Melker Blomberg, SVT

Mathias, 25, var hemmasittare i flera år – lyckades bryta mönstret

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Bergström från Kungsör hoppade av två utbildningar efter studenten och började isolera sig i sitt rum.

”Jag spenderade en stor del av dagen i sängen”, säger han.

Efter att familjen sökt hjälp erbjöd försäkringskassan Mathias en kurs som heter Grönkvist, där han lärde sig att ta hand om sin privatekonomi. Kursen ledde till arbetsträning på Rödmyrans secondhandbutik i Kungsör.

I klippet berättar Mathias vad som hjälpte honom ur hemmasittandet.

Vuxna hemmasittare

– När han kom till oss började vi planera arbetsträningen, säger Anja Björk som är arbetsmarknadskonsulent på Kungsörs kommun.

Svår grupp att nå

Anja Björk, arbetsmarknadskonsulent på Kungsörs kommun. Foto: Melker Blomberg

Hon kommer i kontakt med många hemmasittare.

– De kommer till oss genom försäkringskassan, arbetsförmedlingen eller skolan, men vi vet att det fortfarande finns många som vi inte känner till.

Hemmasittarna är en grupp som är svår att nå. Varje person har sin egen historia och egna anledningar till att hen hamnade där hen är.

– Vi gör alltid en kartläggning av personen, för att se vilka behov som finns och hur vi kan stötta just den här individen.

Varför tror du att man hamnar i den här situationen?

– Jag ser att det finns olika anledningar. Funktionsvariation eller psykisk ohälsa kan vara orsak, men jag tror också att det är svårare att komma in i samhället i dag. Det är höga krav och någonstans behöver man få vara okej och duga som människa.

Foto: Susanna Ahnlund/Melker Blomberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vuxna hemmasittare

Mer i ämnet