Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en rörd Tommy Berglund om utmärkelsen hur de lyckats föryngra för att kunskapen ska kunna leva vidare. Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Karmansbo bruksmiljö är Årets arbetslivsmuseum: ”Gubbhjärtat höll på att hoppa ur bröstet”

Publicerad

Att föra kunskaperna vidare om arbetet i den världsunika smedjan har lönat sig. Nu har Karmansbo bruksmiljö blivit utnämnd till ”Årets Arbetslivsmuseum 2022”.

– Huvudet är 25 år och kroppen 80. Men vi har lyckats få med oss yngre människor från orten, säger Tommy Berglund, ordförande i Karmansbo bruksmiljö om föryngringen som skett.

Karmansbo hammarsmedja har anor från 1500-talet och var ett av de större stångjärnsbruken en gång i tiden. Smedjan sägs vara den enda i sitt slag, med ett fungerande vattenhjul och en mumblingshammare som är 7,5 ton tung.

– Vi vet att det är den enda smedjan som kan köra med maskiner som är tidsenliga. Vi kan alltså producera järnstång idag som man gjorde för 250 år sedan, säger Tommy Berglund.

Uppemot 20 personer arbetar ideellt på området.

– Vi är självlärda allihopa. Vi är tekniskt intresserade och har sett att det finns möjligheter och lyckats fått igång alltihopa, berättar Tommy Berglund.

Priset består av 25 000 kronor och en emaljskylt och delas ut av Arbetets museum i samarbete med flera andra aktörer under november månad på plats vid smedjan.

För att bevara smedjan inför framtiden har föreningen sett till att sprida kunskapen till yngre förmågor i byn. Engagemanget med att föra traditionen vidare är en del av motiveringen till priset.  

I klippet berättar en rörd Tommy Berglund hur de lyckats föryngra för att kunskapen ska leva vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.