Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med under jakten på jättebalsamin utanför Arboga. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Här bekämpas den invasiva jättebalsaminen i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Jättebalsamin är en invasiv växtart som finns i stora delar av Sverige, en av dessa platser är Hällarna utanför Arboga. Där har nu kommunen tillsammans med länsstyrelsen gjort en insats för att få stopp på spridningen.

– Det är egentligen inte så svårt, om vi bara hjälps åt kan vi få bukt med problemet, säger Zsombor Károlyi, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Det var i slutet av 1910-talet som jättebalsaminen noterades förvildad i Sverige. Idag finns den med på EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

– Den tar över stora områden och konkurrerar ut andra växter, på så sätt blir den ett hot mot den biologiska mångfalden, säger Zsombor Károlyi.

Gemensam insats

Under två veckor har nu Arboga kommun tillsammans med länstyrelsen placerat ut en container vid Hällarna där boende kan lämna växten.

– Förhoppningen är att folk ska plocka jättebalsamin, och lämna här. Då kan vi se till att växten utrotas från området, säger Zsombor Károlyi.

Följ med under jakten på jättebalsamin i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.