Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i klippet och se däck brännas på Burnout under Summer Meet. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Här bränns däcken under Summer Meet: ”Jag var tvungen att ducka”

Uppdaterad
Publicerad

Det ryker och luktar brända däck när Burnouteventet pågår på Hälla handelsområde under Summer Meet i Västerås. Jonathan Lindgren passade på att Burna flera gånger med sin ombyggda Volvo 940 från 1997. 

– Jag tycker om däckröken och ljudet, att det smäller och så där, säger han.

Under tre dagar, fram tills lördagen kan bilägare delta lagligt i Burnout inför publik. En Burnout är när bilens bakhjul spinner medan bilen står stilla. Namnet kommer av att man varvar motorn och bränner däcken.

Genom åren har inga incidenter inträffat, mer än att bilar gått sönder, berättar Summer Meets arrangör Klas Brink. Ansvarig på plats vid Burnouteventet på Hälla berättar mer om säkerheten under evenemanget:

Västerås Summer Meet

– Ingen bil ska kunna komma åt publiken, därför har vi stora betongklossar och järnstaketen som skydd, säger Christer Jonsson och fortsätter:

– Oftast har det hänt något med motorn och ibland är det någon bil som kommit åt räckena med bakändan av bilen lite försiktigt, men det har bara blivit små kosmetiska skador på bilarna.

I fyra år har Jonathan Lindgren Burnat och det finns mycket att tänka på:

– Allt kan gå snett egentligen. Om man har en väldig otur kan motorn sprängas. Så det gäller att hålla koll på att givare och temperatur ligger rätt. Det är ju däck man bränner så har man otur kan det börja brinna också, säger han.

Felix Davidsson, åtta år, och Luke Davidsson, fem år, såg bilar Burna för första gången. När ljudet från bilarna dånade och röklukten spreds bakom publikstaketet blev det lite väl mycket vid ett tillfälle:

– Jag var tvungen att ducka, berättar Luke Davidsson.

Följ med in i klippet och se Jonathan Lindgren Burna och hör honom berätta om hur han tänker med säkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerås Summer Meet

Mer i ämnet