När ska man söka vård?
- Du ska söka vård vid: andningssvårigheter, bröstsmärtor, svår hosta, påtaglig trötthet eller orkeslöshet. Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning eller om du är osäker på vart du ska vända dig. Vid akuta besvär – ring 112.
Kan du få bestående skador av röken?
- Att andas in rök är aldrig nyttigt, men risken att få bestående skador är liten. Skogsbrandsrök är inte lika skadlig som till exempel rök från brinnande plast.
Om du drar in sot i lungorna – är det farligt?
- Om du är nära en brand och andas in tjock rök får du i dig sotpartiklar som är retande för luftvägarna. Särskilt personer med lungsjukdom kan få besvär av detta.
Om du har KOL, allergi, hjärtsjukdom eller astma – är röken farlig?
- Du kan påverkas mer av röken och få besvär med bröstsmärtor eller andfåddhet. Därför är det viktigt att du tar dina läkemedel enligt ordination och stannar inomhus. För barn med astma är det precis som för vuxna att de är mer känsliga. Kontakta läkare om ditt barn får ökade besvär.
Du har ett spädbarn. Vad ska du tänka på?
- Spädbarn, barn under 1 år, är generellt känsligare i sina andningsvägar än större barn och vuxna. Det är bra om du i möjligaste mån kan undvika att utsätta spädbarnet för brandröken. Rådet är att hålla sig inomhus med stängda fönster. Om du är gravid kan ditt barn inte skadas av brandröken.
Kan du äta livsmedel som har kommit i kontakt med röken?
- Livsmedel påverkas inte.
Påverkas dricksvattnet?
- Enligt Livsmedelsverket ska du inte dricka vatten som har tydlig främmande lukt eller smak. Har du frågor om ditt dricksvatten, kontakta miljökontoret i din kommun.
Källa: 1177.se