Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felica Avelin går i årskurs nio. Men hon ligger långt fram i kunskapsnivå så på Abacus Camp i Västerås får hon och de andra deltagarna nya utmaningar i form av matematik, fysik och teknik. Hör vad de säger och se hur de jobbar i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

På Abacus Camp i Västerås får särbegåvade unga möjlighet att växa: ”Får utvecklas och samarbeta”

Uppdaterad
Publicerad

För de unga som deltar i Abacus Camp i Västerås finns en sak gemensamt: önskan att få lära sig mer och utvecklas. Något som kan vara svårt i den vanliga skolan där utmaningarna kanske inte räcker till.

– Det är bra, jag får vara kreativ och utmana mig själv lite mer, säger Jonathan Wåhrenberg.

Just nu jobbar barnen i två grupper med att framställa minivarianter av vindkraftverk och vattenkraftverk. Det handlar dels om teorierna bakom med avancerade uträkningar i matematik och fysiska tillämpningar.

– Jag tycker är kul och spännande, att liksom få utvecklas och samarbeta med folk som har samma intressen som en själv, säger Felica Avelin.

I klippet ovan berättar Felicia och Jonathan vad det tycker fattas i deras vanliga skola för att utmanas mer.

Initiativtagaren: ”Villa skapa det vi själva saknade i skolan”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledarna för Abacus Camp: Ahmad Alali och Laith Ali Basha framför deltagarna. – Tanken var att skapa till de här eleverna något som vi själva har saknat när vi gick i skolan, säger Laith Ali Basha. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.