Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledarna för Abacus Camp: Ahmad Alali och Laith Ali Basha framför deltagarna. – Tanken var att skapa till de här eleverna något som vi själva har saknat när vi gick i skolan, säger Laith Ali Basha. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Särskilt begåvade elever i Västerås utmanas att göra fel – för att utvecklas: ”Man kan misslyckas ibland”

Uppdaterad
Publicerad

På Abacus Camp i Västerås går elever, främst från nionde klass, med särskilda behov för att utmanas och lära sig mer. I en avslappnad miljö blandas teori och praktik och inte minst utmaningar att ställas inför svåra problem som kräver att man samarbetar och frågar om hjälp.

– De utvecklas, de accepterar mer idén om att man kan misslyckas ibland, eller idén att det kan stå utmaningar som jag behöver hjälp med, säger Laith Ali Basha, en av ledarna.

Initiativet kommer från de tre friskolorna Mälardalen International School, Fryxellska skolan och ABB Gymnasiet och har hållit på sedan 2022. Tanken är att de elever som känner att den vanliga skolan inte ger dem tillräcklig kunskap eller utmaning kan ses och lära sig mer inom matematik, teknik och fysik.

Ahmad Alali är en av ledarna och initativtagarna till Abacus Camp och han tycker att fler liknande initiativ behövs i skolorna för att fånga upp de här barnen som i den vanliga undervisningen saknar utmaningar:

– De här barnen ligger långt före planeringen i skolorna och de behöver något som ligger utanför den, för de tänker verkligen utanför boxen, säger han.

Viktigt fånga upp den här gruppen

En risk finns att även om eleverna är smarta och ligger före de andra i klassen så kan det leda till att den här gruppen elever får bristande motivation vilket kan leda till utåtagerande eller att studieintresset avtar.

– De kommer hit och är uttråkade från vissa ämnen för att det är lite fyrkantigt i skolan, och här får de det fria utrymmet och då ser man hur de tänker på ett helt annorlunda sätt och utvecklas, inte bara deras kunskaper utan som personer också, säger Laith Ali Basha.

Här får Felica och Jonathan rätt utmaning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felica Avelin går i årskurs nio. Men hon ligger långt fram i kunskapsnivå så på Abacus Camp i Västerås får hon och de andra deltagarna nya utmaningar i form av matematik, fysik och teknik. Hör vad de säger och se hur de jobbar i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.