Foto: SVT

Han hittade bortglömd avrättningsplats

Uppdaterad
Publicerad

Efter 14 års sökande har amatörarkeologen Jouni Tervalampi hittat en galgbacke från 1600-talet som ligger vid Västerås sjukhus. I skogsdungen finns det åtta gravar och en avrättningsplats.

– Det känns jätteskönt, nu kan jag skriva klart det kapitlet med Siende härads galgbacke, säger Jouni Tervalampi.

I 14 år har du letat efter galgbacken, hur har du orkat hålla intresset uppe?

– Jag har letat fakta till tio projekt så det är inte bara det här jag har hållit på med.

Det hela började i slutet på 90-talet då Jouni Tervalampi gick igenom kyrkböcker och inte fann några avrättade i Siende häradsförsamling, ett område som ligger beläget öster om Västerås. Genom en lokalhistoriker från Badelunda kunde han sedan komma avrättningsplatsen på spåren.

Och på landsarkivet i Uppsala hittade han åtta dödsdomar från Svea hovrätt. De dömda avrättades bland annat för barnamord.

– Dom som blev avrättade här på galgbacken fick sitta i fängelset på Västerås slott och fick åka häst och vagn till avrättningsplatsen. Det var ett stort folknöje och det kunde komma flera hundra personer och titta. Men sen så ville också de som dömde ut straffet att se för att det skulle vara ett avskräckande exempel.

Fyndet är nu inskickat till länsstyrelsen i Västmanlands län.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.