Manifestation i Västerås mot utredningsförslaget om informationsplikt, angiverilagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 60-tal personer närvarade vid fredagens manifestation på Sigmatorget i Västerås. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Här manifesterar västeråsare mot informationsplikten: ”Det blir hårdare, det blir kallare”

Publicerad

En manifestation hölls på fredagseftermiddagen på Sigmatorget i Västerås. Det för att protestera mot regeringens utredningsförslag om informationsplikt för offentliganställda.

”Det enda som är positivt kan vara om de utreder det och kommer fram till att det inte är värdigt vårt samhälle”, säger Maria Sendow.

Flera kommuner har tagit ställning mot det utredningsförslag om angiverilag som tagits fram av regeringen. Vissa kommuner har även tagit beslut om att inte straffa sina anställda om de skulle bryta mot en sådan eventuell lag.

Utredningsförslaget har även rört upp känslor på andra håll, något som märktes på manifestationen i Västerås.

– Det blir hårdare, det blir kallare. Det med angiveri, att man ska neka någon eller att någon ska vara rädd för att söka sjukvård eller hjälp. Det är skrämmande för mig, säger kulturarbetaren Maria Sendow som närvarade vid manifestationen.

Västerås syn på den omdiskuterade frågan: ”Fel sätt att protestera”

Man i glasögon och kort hår, som är klädd i skjorta och kavaj, med en mikrofon framför sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fel sätt att protestera” – Staffan Jansson (S) om hur Västerås ställer sig till regeringens förslag att utreda informationsplikt för offentliganställda. Foto: Maja Tengnér/SVT

VAD INNEBÄR FÖRSLAGET OM ANMÄLNINGSPLIKT?

Anmälningsplikten, eller informationsplikten som den också kallas, är en av punkterna i Tidöavtalet som tecknats mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Förslaget innebär att kommuner och myndigheter ska ha en skyldighet att anmäla papperslösa till Migrationsverket och Polismyndigheten.

”Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”, står det i Tidöavtalet.

Exakt hur lagen ska formuleras vet vi inte än, men förslaget har redan sågats av en lång rad fackförbund. Däribland Dik, Vårdförbundet och Sveriges lärare.

Många regioner kräver även undantag för vårdpersonal och uppropet ”Vi anger inte” som skrivits på av tusentals vårdanställda uppmanar till civil olydnad mot anmälningsplikten. Detta då man är rädd för att lagen riskerar krocka med andra lagar, som exempelvis barnkonventionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.