Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har dragit lärdomar från kriget i Ukraina” Se när militären, polisen och kommunerna i Västmanland spelar ett krisspel, där länet är under attack. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Här övar åtta kommuner för kris: ”Måste få fram militära transporter”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen samlades bland annat Försvarsmakten, polisen och åtta av Västmanlands kommuner för en övning i Västerås. Anledningen är att upprätta strategier för krishantering, med lärdomar från vinterns snöstorm och kriget i Ukraina.

– Vi ska veta vilka åtgärder som vi ska vidta, säger Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad.

Övningens scenario är ett militärt angrepp med fokus på transport och framkomlighet. Skälet till övningen ligger bland annat i den ökade politiska och militära spänningen intill gränsen mot Baltikum. Aktörerna vill även förhindra att en liknande situation som hände på E22 i vintras sker igen.

– Vi ser på E22-händelsen att det är utmanande att få saker att funka för det är så många aktörer som är inblandade, säger Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad.

”Och nu blev det en vattenläcka här också” Se hur försvarsmakten, polisen och kommuner i Västmanland övar inför en allvarlig krissituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.