Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blev en familjemedlem” – i klippet kikar SVT in på hittegodsavdelningen och träffar Maria Davidsen som svarar på frågan om vad som är det konstigaste de har fått in. Foto: Fredrik Gustafsson/SVT

Här trängs allt vi glömmer på bussen – konstigaste fyndet blev en familjemedlem

Uppdaterad
Publicerad

På måndagar väller helgens glömda ting in. Personalen på Svealandstrafikens hittegodsavdelning i Västerås blir sällan överraskad – men det kan hända.

– Det är otroligt mycket vantar, mössor och hörlurar som folk glömmer på bussen, vi fyller en tunna varje vecka. Men det är mycket annat också, säger Maria Davidsen, jobbar med kundrelationer på Svealandstrafiken.

Svealandstrafiken för ingen statistik över hur många föremål de får in till hittegodsavdelningen. Men Maria uppskattar att det bara är en tredjedel av allt som hamnar på hittegodsavdelningen som faktiskt kan återlämnas till sina ägare igen.

Det som inte hämtats ut, eller där ägaren inte hittats, skänks till välgörenhetsorganisationer eller så kasseras det.

– Saker och ting som saknar större värde kasseras efter ungefär tre månader. Det känns inte alls bra att så mycket slängs. Men vi är tvungna. Vi har inte plats för att ha det här, säger Maria Davidsen.

Experten tipsar

Hon önskar att fler märkte sina väskor, datorer eller hörlursetuier med namn, eller ännu bättre: ett telefonnummer.

– Det här är ett detektivarbete ibland. Har vi ett namn, eller något annat som kan härleda godset till en särskild person så hittar vi ofta ägaren, berättar Maria Davidsen.

”Blev en familjemedlem” – i klippet kikar SVT in på hittegodsavdelningen och får svar på frågan om vad som är det konstigaste de har fått in.

Tinja tappade plånboken på bussen – så gör hon för att det inte ska hända igen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet delar Tinja med sig sitt bästa knep för att inte glömma något och Martin berättar hur det gick när han glömde sin arbetsväska på en affär. Foto: Sigrid Renklint/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.