Att det finns en polisanmälan är nödvändigt för att ägaren ska kunna hittas. Foto: Sandra Fonisson/SVT Västmanland

Polisens hittegodsavdelning: Flera personer är här ofta med cyklar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västmanland blev tipsade av en tittare om att ett fåtal personer frekvent lämnar in upphittade cyklar. Ett fenomen som hittegods på polisen i Västerås bekräftar, en handfull personer lämnar in så pass många upphittade cyklar att personalen känner dem till namnet. 

– De flesta som lämnar in en upphittad cykel gör det kanske en eller två gånger. Det är skillnad mot dem som när de kommer in genom dörren vet vi vad de heter. De är här lite för ofta, säger Anette Gustafsson på polisens hittegods. 

Enligt tipsaren kan personer sätta i system att “tvätta cyklar“ genom att lämna in, vänta tre månader och sedan begära ut. Stämmer den uppfattningen? 

– Ja, vi inser också att det kan finns cyklar som mycket väl kan vara stulna. För många struntar i att göra anmälningar för att de inte får ut något på försäkringen och gör ingen anmälan. Då är det svårt för oss att hitta ägaren. 

Hur ska man göra om man hittar sin polisanmälda cykel? 

– Då ska man ringa 114 14 och berätta när man gjort anmälan, vart man hittat den och så får man direktiv vad man ska göra. Vad det blir beror på vad som hänt i ärendet. 

Varför måste man göra så? 

– För att det kan vara någon som har köpt cykeln så för att reda ut äganderätten behöver fyndet av cykeln anmälas till polisen, berättar Anette Gustafsson.

Så hanterar Polisens hittegodsavdelning upphittade cyklar

• Hittegodspersonal söker bland annat på vilken adress den hittats och vilket datum som cykeln lämnats in på. 

• Cykeln skrivs in i registret och matchas mot de polisanmälningar som är gjorda. 

• Matchningen sker bäst genom ramnummret eftersom fabrikat och färg kan ge för många träffar. 

• Sökningar görs även på stöldmärkningar. 

• Om en ägare inte hittats efter tre månader har upphittaren rätt att få cykeln om hen gjort anspråk. 

• I de fall då ingen vill ha cykeln säljs den på auktion. Efter att försäljningsstället fått sin provision går resten av förtjänsten tillbaka till en nationellkassa för Polismyndigheten.  

• Upphittaren kan begära antingen hittelön vilket sträcker sig mellan 25 kronor och 200 kronor eller göra anspråk på cykeln de lämnat in. 

• Cykelförrådet i polishuset har en kapacitet för 150 inlämnade cyklar. I skrivandet stund finns runt 130 cyklar i förvaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.